Social Media

De rol van socialenetwerksites in de ‘war for talent’

Het afgelopen decennium zijn sociale media onmisbaar geworden bij employer branding. Via die weg kunnen werkgevers vooral jonge talenten gericht aanspreken. Maar hoe zet je deze kanalen het best in om makkelijker medewerkers binnen te halen?

by Smart Media Agency BE | maart 31, 2022

Employer branding is een totaalconcept waarbij een mooie rol is weggelegd voor socialenetwerksites. Die bieden namelijk tal van mogelijkheden om een werkgeversmerk wereldkundig te maken en te versterken. Zulke sites zijn erg toegankelijk en daardoor de goedkoopste manier om rechtstreeks en regelmatig te communiceren met potentiële werknemers – onder meer over de elementen die van het bedrijf een voortreffelijke werkgever maken. Hierdoor krijgen buitenstaanders een realistisch beeld van het dagelijkse reilen en zeilen bij die onderneming. Als mogelijke kandidaten op deze manier kennismaken met het werkgeversmerk en er vertrouwen in hebben, dan is de kans groter dat ze in de toekomst solliciteren bij het bedrijf. Op een slimme manier aan employer branding doen is niet alleen nuttig bij de werving van kandidaten, maar helpt ook om waardevolle medewerkers voor lange tijd aan je bedrijf te binden.

Een omvangrijke strategie

Stel dat je bedrijf besloten heeft nog meer in te zetten op socialenetwerksites om zijn werkgeversmerk te versterken. Welke aanpak is dan het best? Als je via sociale media kandidaten wilt overhalen om voor jouw bedrijf te kiezen, is het belangrijk om die kanalen op een professionele manier te gebruiken en stevig te verankeren in je strategie rond employer branding. Uitsluitend inzetten op afzonderlijke maatregelen is dus niet aan te raden.

Zodra je strategische doelen vastliggen, bepaal je je doelgroep en de gepaste kanalen. Zo is TikTok uitstekend geschikt om kandidaten van generatie Z aan te spreken, terwijl de meeste veertigplussers volgens Statista actief zijn op Facebook.  Ook belangrijk: ga na of je binnen je wervingsstrategie afzonderlijke accounts wilt aanmaken. Hotelketen Marriott werkt bijvoorbeeld met de Instagramaccount @marriottcareers. Een andere mogelijkheid is je huidige accounts thematisch uitbreiden. Dat deed het detailhandelsconcern Migros met zijn LinkedIn-kanaal. Daarop staan naast content in het kader van employer branding ook posts die de klanten moeten aanspreken.

Herkenbaarheid is een must en daarom moet je werkgeversmerk altijd consequent worden uitgedragen. Een duidelijke storyline en een samenhangende stijl zijn onontbeerlijk. De inhoud moet dan weer zo gevarieerd mogelijk zijn. Hiervoor kun je onder meer afwisselen tussen verschillende formats, zoals teksten, foto’s en filmpjes. Tegelijkertijd moet de content altijd afgestemd zijn op je specifieke doelgroep. Zo is het niet echt een goed idee om vijftigplussers met trendy memes te benaderen en generatie Z met lange teksten.

Om de community steeds op de hoogte te houden, moet je regelmatig content publiceren. Het loont om binnen je bedrijf medewerkers aan te stellen die hiervoor verantwoordelijk zijn. Van belang is dat het management reacties plaatst en privéberichten stuurt om het persoonlijke contact met de gebruikers te onderhouden.

En niet te vergeten: je strategie rond employer branding is allesbehalve statisch. Je moet voortdurend nagaan of je strategie op de verschillende socialemediakanalen doeltreffend is en bijsturen waar nodig.

Acht ideeën voor gevarieerde content

Je hebt je socialemediastrategie uitgetekend? Prima. Nu moet je die wel nog in praktijk brengen.  Welke content is geschikt om je doelgroep overtuigend aan te spreken? Bij het brainstormen over goede content kan het allereerst nuttig zijn om na te gaan welke vragen je bedrijf vaak krijgt van sollicitanten. Voor nog meer inspiratie sommen we hieronder acht extra tips voor inhoud rond employer branding op sociale media op.

  • Social media take-over

Testimonials van je eigen medewerkers zijn de betrouwbaarste en dus ook waardevolste vorm van beoordeling. Laat je medewerkers persoonlijk aan het woord op socialenetwerksites via een social media take-over, bijvoorbeeld in de vorm van Instagram Stories of een filmpje op TikTok. Daarin kunnen ze vertellen over hun werkdag of hoe ze hun job gevonden hebben. Met citaten kunnen ze ook uitdrukken wat ze geweldig vinden aan hun werkgever en hun baan. Nog een optie: laat ze de community informeren over een bepaald thema. Denk er daarbij aan je werknemers altijd te taggen in de post. Dat komt niet alleen heel transparant over, maar spoort de werknemers ook aan de content te delen op hun persoonlijke accounts. En dat komt de zichtbaarheid van je werkgeversmerk en het communitygevoel dan weer ten goede.

Voorbeeld 

In het kader van de reeks ‘Vlog Heroes’ delen de medewerkers van Smart Media Agency België regelmatig met de community hoe een werkdag er zoal uitziet.

  • Waardering van de medewerker

In welke sector je bedrijf ook actief is, inhoud over je medewerkers posten maakt een verschil. Vooral omdat zo de mensen achter het merk een gezicht krijgen. Zo kun je onder andere nieuwe medewerkers voorstellen via de sociale media. Potentiële kandidaten weten op die manier dat je bedrijf regelmatig aanwerft. Het is ook een goed idee om medewerkers die al vele jaren in dienst zijn te feliciteren met hun jubileum, promotie of professionele verwezenlijkingen. Een dergelijke openlijke blijk van waardering wakkert niet alleen de motivatie aan, maar toont buitenstaanders ook dat je bedrijf geeft om zijn medewerkers.

Voorbeeld
Het marketingbureau Jung von Matt LIMMAT stelt een nieuwe medewerker voor.

  • Een blik achter de schermen

Bied op sociale media regelmatig een inkijk in het reilen en zeilen bij je bedrijf, dat heeft alleen voordelen. Hoe komt de bedrijfscultuur dag in, dag uit tot uiting?  In welke omgeving zouden potentiële werknemers aan de slag gaan? Welke voordelen biedt de werkplek? Om die aspecten duidelijk te maken, zijn socialenetwerksites die draaien om foto’s en filmpjes (zoals Instagram en TikTok) ideaal. Het voordeel van een dergelijke ‘blik achter de schermen’ is dat er meer kandidaten solliciteren die ook écht bij je bedrijf passen. 

Voorbeeld

Siemens toont op TikTok hoe de werkdag van een stagiair verloopt.

  • Activiteiten buiten het werk

Een gezonde werk-privébalans was voor sollicitanten waarschijnlijk nog nooit zo belangrijk als vandaag. Kijk voor posts over wat er achter de schermen gebeurt dus verder dan wat er zich tijdens de werkuren afspeelt. Een bedrijf dat toont dat successen gevierd worden, dat er voor kerst een etentje georganiseerd wordt of dat de teamleden samen uitstapjes maken, is direct aantrekkelijker. 

Voorbeeld 

Smart Media Agency Zwitserland laat volgers een lunch met het hele team meebeleven.

  • Elementen die uniek zijn voor je bedrijf

Waardoor onderscheidt je bedrijf zich als werkgever van concurrenten? Van de geschiedenis van de onderneming over de doorgroeimogelijkheden tot de waarden, de missie en de sociale betrokkenheid van je bedrijf – al die aspecten kun je op socialemediakanalen op heel uiteenlopende manieren in de kijker zetten. Statistieken, leuke weetjes en citaten fleuren deze posts op. Laat in elk geval de huidige successen ook aan bod komen. Zo komt je organisatie makkelijker over als een succesvol bedrijf in je sector.

Voorbeeld 

KPMG Switzerland over de initiatieven in het kader van Wereldkankerdag.

  • Content met toegevoegde waarde

Je bedrijf als expert in je branche naar voor schuiven kan ook door informatieve content te publiceren die een meerwaarde biedt voor je doelgroep. Interne onderzoeken, de knowhow van medewerkers delen aan de hand van een interview … Tonen dat je bedrijf goed is in wat het doet, komt je imago alleen maar ten goede.

Voorbeeld 

ABB over de resultaten van een studie.

  • Interactieve inhoud

Met interactieve content tover je passieve toeschouwers om in actieve deelnemers en smeed je een sterkere band met je doelpubliek. Een Instagram Story met een enquête, een livestream op Facebook of een quiz op Twitter die aanspoort om te reageren – het zijn slechts enkele van de talrijke opties om op socialemediaplatformen rechtstreeks van gedachten te wisselen met je doelgroep.

Voorbeeld

Een quiz van UBS over de inflatierisico’s in Zwitserland.

  • Vacatures delen 

Als je bedrijf een vacature bekendmaakt, wil je uiteraard dat zoveel mogelijk potentiële kandidaten die zien. Met een personeelsadvertentie in een afzonderlijke post op sociale media bereik je makkelijk meer mensen. Die advertentie moet kort en krachtig zijn. Een titel met de functie, enkele kernelementen en een link naar de website zijn ruim voldoende.

Voorbeeld 

Een blikvanger van CRK om te informeren over een vacature

Share

misschien vindt u dit leuk...

Culturele gevoeligheid in internationale marketing

Marketing
by Smart Media Agency BE

Een sterk merkimago als start-up, hoe doe je dat?

Marketing
by Smart Media Agency BE

De impact van diversiteit en inclusie-initiatieven op organisaties

Marketing
by Smart Media Agency BE

Blik op de toekomst: hoe ziet marketing er binnen tien jaar uit?

Marketing
by Smart Media Agency BE

Waarom contentmarketing de hoeksteen van succes is in de digitale wereld

Marketing
by Smart Media Agency CH

Vijf zaken die je moet weten over contentmarketing

Marketing
by Smart Media Agency BE