Marketing

Een sterk merkimago als start-up, hoe doe je dat?

Vandaag de dag is het belangrijker om jezelf te onderscheiden als merk groter dan ooit. Met de vele merken en bedrijven is het niet zo gemakkelijk om uniek te zijn onder de concurrenten. Maar hoe val je dan op? Met een sterk merkimago!

by Smart Media Agency BE | maart 14, 2024

Waarom is een sterk merkimago belangrijk? 

Concurrerende bedrijven vechten om de aandacht van de consument, een sterk merkimago zorgt ervoor dat jij als merk opvalt. Wanneer een klant iets bij jou koopt, koopt een klant veel meer dan alleen het product. De meeste mensen vormen namelijk een mening op basis van wat ze zien of horen over een merk. Echter, een stabiel merkimago creëert geloofwaardigheid en merkentrouw bij klanten.

Definieer het merkimago  

Allereerst is het belangrijk om inzicht te hebben in wat jij wil uitstralen als bedrijf, oftewel hoe jij wil dat de klant over jouw merk denkt. Bepaal een aantal eigenschappen waar je merk zich op richt. Dit kan van alles zijn, denk aan een maatschappelijke waarde of een bepaald productvoordeel. Apple is bijvoorbeeld een merk met een sterk merkimago. Zij staan bekend om innovatie, kwaliteit en het minimalistische design.

Bepaal de huidige situatie 

Wanneer je een idee hebt van wat je met jouw merk wil uitstralen, is het van belang om te weten waar het merk staat. Het zou namelijk zomaar voor kunnen komen dat een bedrijf een ander beeld heeft van zijn merk dan de klanten. Dit kan gecontroleerd worden door middel van een 0-meting. Het is een manier om de huidige stand van zaken te beoordelen en te begrijpen. Het resultaat van de 0-meting geeft de het huidige imago van jouw merk weer.

Zet een strategie op 

Zodra je een beeld hebt van de huidige situatie moet je een strategie opzetten die het merk naar de gewenste situatie brengt. Voor deze stap moet je de volgende vragen beantwoorden:

  • Waar bevindt jouw doelgroep zich online?
  • Wat maakt hen speciaal of onderscheidend?
  • Welke socialemediaplatforms zijn het meest effectief om jouw boodschap te verspreiden?
  • Welke ideeën wil je verkennen en testen?
  • Welke kernboodschappen sluiten hier het beste op aan?

Neem bijvoorbeeld Coolblue, een grote witgoedverkoper. Het bedrijf staat namelijk niet bekend om zijn lage prijs of het groot aantal merken dat het in zijn assortiment heeft. Waar Coolblue wel bekend om staat is het feit dat het bedrijf service levert met een glimlach. Consumenten vinden service dus belangrijk, hetgeen waar hun merkimago om draait.

Blijven volhouden 

Een merkimago is niet in één dag opgebouwd, dit kan jaren duren. Maar als het eenmaal stevig staat, kan het een blijvende bijdrage leveren aan de groei van je merk. Het is daarom van groot belang om te begrijpen wat de sterke punten van jouw merkimago zijn en deze optimaal te benutten voor je merk. Of het nu gaat om een klant die je website bezoekt, je blogpost leest, een pakket ontvangt of een fysieke winkel bezoekt, elk contactmoment moet dezelfde merkbeleving overbrengen.

Monitoren, monitoren en monitoren

Het opbouwen van een sterk merkimago kost toewijding, tijd en consistentie. Dit blijft een voortdurend proces dat constant geoptimaliseerd moet worden. Om te meten of de inspanningen resultaat hebben geboekt, is het nu tijd voor de 1-meting. Hiermee kijk je of de van tevoren opgestelde doelstellingen zijn behaald.

Een krachtig merk helpt je om je te onderscheiden van concurrenten, een emotionele connectie met je doelgroep tot stand te brengen en klantenloyaliteit te bevorderen. Volg deze stappen om een herkenbaar bedrijfsimago op te bouwen dat je helpt om op de lange termijn te groeien en succesvol te zijn.

Tekst door Inge Velders

Share

misschien vindt u dit leuk...

Culturele gevoeligheid in internationale marketing

Marketing
by Smart Media Agency BE

De impact van diversiteit en inclusie-initiatieven op organisaties

Marketing
by Smart Media Agency BE

Blik op de toekomst: hoe ziet marketing er binnen tien jaar uit?

Marketing
by Smart Media Agency BE

Waarom contentmarketing de hoeksteen van succes is in de digitale wereld

Marketing
by Smart Media Agency CH

Vijf zaken die je moet weten over contentmarketing

Marketing
by Smart Media Agency BE

Podcast als leerzame en betrouwbare informatiebron

Marketing
by Smart Media Agency BE