Marketing

Vijf misvattingen over storytelling

Storytelling bestaat al sinds mensenheugenis en is vandaag de dag nog steeds een hot topic. Het wordt zowel gebruikt als marketingstrategie, alsook in de literatuur- en entertainmentindustrie. Hoewel storytelling steeds meer erkenning krijgt als krachtige communicatietool, heersen er nog steeds enkele veelvoorkomende misvattingen. In wat volgt ontmaskeren we de voornaamste misvattingen over storytelling.

by Smart Media Agency BE | augustus 21, 2023
  1. Storytelling is alleen bedoeld voor fictie 

Een van de grootste misvattingen over storytelling is dat het alleen van toepassing is op fictieve verhalen, zoals romans, sprookjes en films. Storytelling kan echter in elke context worden gebruikt: van zakelijke presentaties tot merkadvertenties, en van informele gesprekken tot het overbrengen van bedrijfscultuur, storytelling heeft een plaats in alle aspecten van ons leven. Het gebruik van verhalen in non-fictieve contexten kan emoties oproepen, overtuigen en complexe ideeën begrijpelijker maken voor de kijker of luisteraar.

  1. Storytelling is louter vermaak 

Hoewel vermaak een van de voordelen van storytelling is, gaat het veel dieper dan dat. Storytelling is een krachtig hulpmiddel om een boodschap over te brengen, informatie te delen en mensen aan te zetten tot actie. In de zakenwereld wordt storytelling steeds vaker ingezet om merken te versterken, producten te verkopen en klanten te betrekken. Verhalen creëren een emotionele connectie, waardoor mensen zich meer betrokken voelen en eerder geneigd zijn om over te gaan tot actie.

  1. Enkel extraverte mensen kunnen goede storytellers zijn 

Een derde misvatting is dat goede storytellers extraverte, charismatische individuen moeten zijn die moeiteloos voor een publiek kunnen spreken. Niets is echter minder waar. Hoewel extraverte mensen misschien van nature uit meer geneigd zijn om hun verhalen te delen, is storytelling een vaardigheid die kan worden aangeleerd en ontwikkeld door mensen met allerlei persoonlijkheidstypes. Het draait niet alleen om spreken voor een groot publiek, maar ook om het creëren van een verbinding op een persoonlijk niveau, zelfs in één-op-één gesprekken.

  1. Elk verhaal moet een happy end hebben 

Hoewel een happy ending bevredigend kan zijn, hoeft niet elk verhaal een perfecte afloop te hebben. Het echte leven zit vol met ups en downs, en verhalen weerspiegelen vaak deze complexiteit. Een verhaal kan inspirerend zijn zonder een volstrekt gelukkig einde, en kan lezers of kijkers inspireren om na te denken over de complexiteit van het menselijk bestaan, empathie te ontwikkelen en te reflecteren op hun eigen leven.

  1. Storytelling is louter gebaseerd op emoties

Een laatste wijdverspreide misvatting over storytelling is dat het uitsluitend draait om het opwekken van emoties bij het publiek. Hoewel emoties een cruciale rol spelen in goede storytelling is het belangrijk om te begrijpen dat niet elk verhaal draait om het oproepen van een emotionele reactie. Verhalen kunnen ook educatief en/of informatief zijn, of zelfs een complex probleem analyseren zonder een sterke emotionele lading. Het is de balans tussen emotie en informatie die een verhaal krachtig en memorabel maakt.

Storytelling is een veelzijdig en krachtig communicatiemiddel dat verder gaat dan fictie en puur vermaak. Door het vinden van de juiste balans tussen emotie, informatie en logica kunnen storytellers hun publiek boeien, overtuigen en inspireren op een authentieke en impactvolle manier. Of je nu een verhaal vertelt voor een groot publiek of een intiem gesprek voert op kleine schaal, het juiste verhaal kan een krachtig verschil maken.

Tekst door Amaryllis De Bast

Share

misschien vindt u dit leuk...

Culturele gevoeligheid in internationale marketing

Marketing
by Smart Media Agency BE

Een sterk merkimago als start-up, hoe doe je dat?

Marketing
by Smart Media Agency BE

De impact van diversiteit en inclusie-initiatieven op organisaties

Marketing
by Smart Media Agency BE

Blik op de toekomst: hoe ziet marketing er binnen tien jaar uit?

Marketing
by Smart Media Agency BE

Waarom contentmarketing de hoeksteen van succes is in de digitale wereld

Marketing
by Smart Media Agency CH

Vijf zaken die je moet weten over contentmarketing

Marketing
by Smart Media Agency BE