Marketing

Hoe bereik je Gen Z met content marketing?

Banken, postkantoren, make-upproducenten en tal van andere bedrijven beginnen zich meer en meer op Gen Z te richten. Of het nu om een TikTokfilmpje of een Instagramstory gaat, de mogelijkheden zijn eindeloos. Maar wie zijn die Gen Z'ers en waarom zijn ze zo belangrijk? Waarom zou je een gerichte marketing opzetten voor die doelgroep en hoe doe je dat het best?

by Smart Media Agency BE | april 4, 2022

Gen Z: de generatie die op dit moment waarschijnlijk het meest in de belangstelling staat. Er bestaan een heleboel kanalen waarop je Gen Z’ers bereikt. Instagram, Snapchat, Pinterest en TikTok zijn er maar een paar van en wie weet welke socialemediakanalen er nog aankomen in de digitale wereld.  Voor veel bedrijven draait hun marketingaanpak momenteel vooral om de Gen Z’ers.

Wat is Gen Z?

Wie geboren is tussen 1995 en 2010, behoort tot Gen Z. Die mensen worden ook wel ‘digital natives’ genoemd, omdat ze sterk beïnvloed zijn door de digitalisering. Volgens de studie ‘Young Germans’ van Simon Schnetzer heeft Gen Z vijf hoofdkenmerken.

  1. Ze zijn altijd online. Het echte leven versmelt dus met het digitale.
  2. Beslissingen nemen vinden ze moeilijk, door het grote aantal mogelijkheden, de overvloed aan informatie en het gebrek aan tijd om er zich in te verdiepen.
  3. Ze voelen een enorme druk om te presteren, omdat ze hun eigen leven via sociale media voortdurend vergelijken met dat van anderen. Het schijnbaar perfecte bestaan van anderen (vaak een vertekende afschildering van de werkelijkheid) bezorgt hen dan een slecht gevoel.
  4. ‘Maximale vrijblijvendheid’ is het motto van de opvolgers van de millennials. Of het nu gaat om een afspraakje of een nieuwe baan, beslissingen zijn slechts tijdelijk tot er iets nieuws komt.
  5. Geborgenheid binnen en steun van hun familie is voor Gen Z’ers belangrijker dan ooit tevoren. Veel van hun relaties spelen zich namelijk af in de digitale wereld in plaats van in de echte.

Gen Z’ers zouden ook weinig loyaal zijn tegenover hun werkgever, veel waarde hechten aan de scheiding van werk en privéleven, een zinvolle en leuke baan verkiezen, en hoge eisen stellen aan moderne apparatuur en internettoegang op het werk. Bovendien ligt duurzaamheid de meesten van hen na aan het hart. “Gen Z is innovatief en geeft de voorkeur aan alles wat het leven makkelijker maakt”, zegt Max Klockenhoff, medeoprichter van het socialemediabureau Gen-Up en voormalig youtuber.

“Gen Z is waarschijnlijk de meest diverse doelgroep tot nu toe”, voegt hij toe. Er zijn dus veel onderwerpen waarover de meningen binnen Gen Z verdeeld zijn. 

Waarom zou je je specifiek richten op Gen Z?

Gen Z’ers zijn de kopers van morgen. Volgens Klockenhoff kies je bijvoorbeeld al voor je 25e bewust of onbewust je favoriete automerk uit. “De beslissing van welk merk we later zullen houden of waar we in de toekomst zullen winkelen, nemen we nu al”, merkt hij op. Gen Z begeeft zich nu ook op de arbeidsmarkt en dat verklaart meteen waarom employer branding in de lift zit. Bovendien maakt Gen Z met 1,4 miljoen een groot deel uit van de bevolking in Zwitserland. Over de hele wereld zouden naar schatting meer dan twee miljard Gen Z’ers rondlopen. Wie proactief aan marketing wil doen, kan dus niet om deze doelgroep heen.

Contentmarketing voor Gen Z

Gen Z brengt veel tijd online door en dat zal niet snel veranderen. “Wie niet op het scherm verschijnt, bestaat gewoon niet voor de jeugd”, merkt Klockenhoff op. Volgens het JAMES-onderzoek in Zwitserland gebruiken jonge Zwitsers hun mobiele telefoon in het weekend vijf uur per dag, bijna dubbel zoveel als in 2018. Door de week is dat meer dan drie uur per dag. Voor wie doelgerichte marketing voor Gen Z wil opzetten, zijn socialemediaplatforms dus de ‘place to be’.

Volgens Klockenhoff moet reclame voor Gen Z’ers authentiek en snel zijn. Een reclamespot moet een boodschap overbrengen, maar mag geen oordeel inhouden. Bovendien moet de reclame aan het platform zijn aangepast. Doorgaans is de content op TikTok bijvoorbeeld grappiger en sneller dan op Instagram. Omdat Gen Z zo extreem divers is, verschilt de voorkeursvorm van reclame van product tot product.

Socialemediamarketing is van essentieel belang

De ideale plaats om succesvol online te adverteren is op socialemediaplatforms. Marketing op sociale media heeft heel wat voordelen, want het is de gemakkelijkste manier om Gen Z te bereiken. Daarnaast verloopt de communicatie met klanten op socialemediakanalen heel vlot. Bedrijven hebben bijvoorbeeld rechtstreeks contact met hen via de berichtenfuncties. De kans is ook groot dat bedrijven op die platforms een groter bereik hebben en dus meer potentiële klanten aanspreken.

Een ander groot voordeel is dat je het bereik exact kunt meten. In tegenstelling tot een fysieke poster op het station kun je op sociale media precies bijhouden hoeveel en welke mensen een advertentie hebben gezien, hoe ze erop hebben gereageerd en nog veel meer. 

Een reclamegezicht

Veel bedrijven werken tegenwoordig met een reclamegezicht, dat voor de camera staat om de content te creëren – of dat nu op TikTok of op Instagram is. Het is opvallend dat het vaak zelf een Gen Z’er is. Moet dat? “Dat zou ik niet zeggen”, aldus Klockenhoff. “Het is vanzelfsprekend dat veel bedrijven een Gen Z’er in de arm nemen, omdat die vaak beter vertrouwd is met de technologie en zich meer ontspannen voelt voor de camera.” 

Maar er zijn ook veel content creators die niet tot Gen Z behoren. Die worden ook door de gemeenschap aanvaard, omdat ze inhoud kunnen creëren die bij de doelgroep past. Klockenhoff: “Het enige wat je nodig hebt, is iemand die graag voor de camera staat en een zeker charisma heeft. De rest doet er minder toe.”

Hoe ga je te werk?

Ben je op geen enkel socialemediaplatform actief? Denk dan eerst na over waar je zult beginnen. “Je moet niet meteen op Twitter, Pinterest, Instagram, Snapchat, YouTube en TikTok tegelijk van start gaan. Je begint het best met één platform voordat je ze door elkaar gaat gebruiken. Zodra dat platform goed draait, breid je uit naar het volgende”, zegt Klockenhoff.

Share

misschien vindt u dit leuk...

Culturele gevoeligheid in internationale marketing

Marketing
by Smart Media Agency BE

Een sterk merkimago als start-up, hoe doe je dat?

Marketing
by Smart Media Agency BE

De impact van diversiteit en inclusie-initiatieven op organisaties

Marketing
by Smart Media Agency BE

Blik op de toekomst: hoe ziet marketing er binnen tien jaar uit?

Marketing
by Smart Media Agency BE

Waarom contentmarketing de hoeksteen van succes is in de digitale wereld

Marketing
by Smart Media Agency CH

Vijf zaken die je moet weten over contentmarketing

Marketing
by Smart Media Agency BE