Tips

Zes schitterende voorbeelden van authentieke marketing

Een authentiek imago is al lang belangrijk voor veel bedrijven. Maar naast de façade is transparantie een andere doorslaggevende factor.

by Smart Media Agency BE | september 3, 2021

Klanten worden geconfronteerd met een steeds grotere keuze aan producten en diensten. Het is dan ook niet verwonderlijk dat steeds meer consumenten hun aankoopbeslissingen nemen op basis van nieuwe criteria. Als gevolg daarvan heeft de reclame-industrie moeten inspelen op de veranderende behoeften. Of het nu gaat om multimediacampagnes, contentmarketing of virale successen, millennials en generaties daarna hebben weinig interesse in het steunen van gezichtsloze bedrijven. Integendeel, 18- tot 34-jarigen waarderen het wanneer een bedrijf zijn waarden uitdraagt en, het beste van al, wanneer deze waarden hun eigen waarden weerspiegelen, zoals eens te meer werd bevestigd door het “5WPR’s Consumer Culture Report”. 

Authenticiteit is dus een topprioriteit. Door authentieke communicatie kunnen klanten zich immers op een persoonlijker niveau identificeren met het product of het bedrijf. In tegenstelling tot een mediahype op korte termijn, stelt deze praktijk bedrijven in staat een relatie op langere termijn op te bouwen met hun klanten. Op zich is deze aanpak niet nieuw. Toch zijn nog niet alle bedrijven zich bewust van het belang van authenticiteit. Hier volgen enkele voorbeelden van authentieke campagnes die met succes een trouwe klantenkring hebben opgebouwd.

De klant aan de zijde van de fabrikant

Veel bedrijven praten over het fabricageproces van hun producten, maar slechts weinige zijn bereid dit te onthullen. Dit is niet het geval bij Lush Cosmetics: vanaf 2014 tot nu heeft het korte video’s over de fabricage van bepaalde producten op zijn YouTube-kanalen geplaatst. In de ‘How It’s Made’-video’s leggen de medewerkers zelf de stappen van het productieproces uit. Dit creëert een tweeledig gevoel van authenticiteit: enerzijds helpt deze presentatie om de producten en hun ingrediënten transparanter te maken. Anderzijds maakt de betrokkenheid van de werknemers het bedrijf toegankelijker. In tegenstelling tot een communicatiedeskundige, spreken de ongepolijste werknemers met een natuurlijke eenvoud die charme en oprechtheid toevoegt. Ten slotte is dit format ook een nieuwe manier om de waarden van het bedrijf te presenteren, zowel impliciet als expliciet Vertaald met www.DeepL.com/Translator (gratis versie)

Waarden in plaats van producten

Het product zelf hoeft niet noodzakelijk het middelpunt van de campagne te zijn. Het is ook mogelijk om de waarden van het bedrijf te benadrukken. Starbucks heeft, naast andere voorbeelden, diversiteit omarmd. In 2020 lanceerde Starbucks U.K. de campagne “#whatsyourname”, die verder gaat dan woorden. De advertentie laat zien hoe een transgender man nog steeds bij zijn oude naam wordt genoemd door zijn arts, de postbode die zijn post bezorgt en zijn eigen vader, zelfs na zijn transitie. Alleen bij Starbucks, zoals de gewoonte is bij de koffieketen, wordt hij naar zijn voornaam gevraagd en daarmee aangesproken. De boodschap van de campagne is duidelijk: bij Starbucks zijn de relaties met de klant bovenal menselijk en humanistisch. Voor deze campagne heeft Starbucks samengewerkt met Mermaids, een non-profitorganisatie die opkomt voor jonge mensen van verschillend geslacht. Ze hebben ook aan Mermaids gedoneerd en andere video’s geproduceerd waarin transgenders aan bod komen. Alleen als waarden op een transparante manier worden uitgedragen, lijken ze authentiek te zijn.

Krachtige presentatie van waarden

Als het niet wordt gevolgd door concrete acties, wordt de communicatie van bedrijfswaarden vaak als hol beschouwd. Patagonia hoeft zich in dit opzicht niet te schamen. Patagonia’s streven om als duurzaam bedrijf te opereren en duurzame consumptie te garanderen, heeft al geresulteerd in talloze campagnes en andere projecten. De ‘Don’t buy this jacket’ campagne is waarschijnlijk de meest iconische. Tijdens Black Friday 2011 plaatste Patagonia een paginagrote advertentie in de New York Times waarin duurzame consumptie centraal stond en klanten werden gevraagd twee keer na te denken voordat ze een nieuwe jas kochten. De aanbeveling van Patagonia was – en is nog steeds – om meer tweedehands kleding te kopen. Maar het kledingbedrijf ging in 2019 nog verder en weigerde bulkbestellingen van kleding van financiële en investeringsmaatschappijen. Patagonia maakte bekend dat het zonder uitzondering geen zaken wilde doen met klanten van oliemaatschappijen, mijnbouwbedrijven of andere vervuilende bedrijven. Alleen bulkorders van bedrijven die voldeden aan bepaalde ethische en ecologische normen werden geaccepteerd. Een deel van het cliënteel radicaal afwijzen lijkt misschien verrassend, maar het succes van de verkoop heeft Patagonia gelijk gegeven.

De stem van de klant verheffen

Het Zwitserse bedrijf Digitec heeft met zijn online shop en zijn klantendienst voor een creatieve aanpak gekozen. In plaats van klanten via een bericht te antwoorden, heeft Digitec hun feedback omgezet in reclame. In 2017 hebben zij in de gedrukte media, op posters en op sociale media de beoordelingen van klanten woordelijk overgenomen in de daarvoor bestemde ruimte op de online shop. Om de authenticiteit van de feedback te benadrukken, werden ook negatieve recensies in de campagne opgenomen. In tv-reclames werden de beoordelingen nagespeeld door acteurs die ook hele gesprekken naspelen. Om dit innovatieve concept nog een stap verder te brengen, werden video’s gemaakt op basis van de recensies van de advertenties zelf. Tenslotte, en in het algemeen, heeft de marketing van Digitec zich altijd gericht op de stem van de klant, zonder in verlegenheid te worden gebracht door negatieve feedback.

Trots om slecht te zijn

Kan radicale eerlijkheid compromitterend zijn? Het Hans Brinker Hostel in Amsterdam heeft deze gedurfde stap genomen. Als het gaat om radicaal zijn, is dit hostel moeilijk te verslaan. Al meer dan 20 jaar gaat het budgethotel er prat op het slechtste ter wereld te zijn: dat is het centrale thema van elke reclame. In al zijn campagnes legt het goedkope hotel immers de nadruk op de afwezigheid van voorzieningen en diensten, die nooit zullen worden verleend. Bovendien heeft het hostel in 2012 duidelijk op zijn website vermeld dat het geen enkele verantwoordelijkheid aanvaardt voor voedselvergiftiging of cholera. Enerzijds worden gebreken met eerlijkheid gevierd. Anderzijds worden de verwachtingen van de klanten door deze veronderstelde overdrijving zeer laag gehouden, waardoor ze gemakkelijk te overtreffen zijn. Te oordelen naar de herhaalde campagnes van het hotel lijkt de tot het uiterste doorgedreven transparantie, gekoppeld aan een gezonde dosis humor, vruchten te hebben afgeworpen.

Het verleden aanvaarden

Eerlijkheid kan op verschillende manieren worden gepresenteerd: het afleggen van verantwoording over je fouten is er één van. Veel bedrijven gaan prat op hun zogenaamd vooruitstrevend gedrag, maar een zelfkritische en transparante blik op het verleden kan wel degelijk lonen. Fouten toegeven en een concrete strategie tonen om ze in de toekomst te vermijden, dat is de aanpak van de Belgische krant De Standaard. In dit verband heeft de redactie in haar archieven gezocht naar gemaakte fouten om ervan te leren en te groeien. In het kader van de campagne ‘Rewrite Your Wrongs’ heeft De Standaard op verschillende kanalen oude krantenkoppen laten uitlekken, krantenkoppen vol discriminerende woorden, verkeerde conclusies en andere voorspellingen die nooit zijn uitgekomen. Een kort bijschrift plaatst de krantenkoppen in hun context, legt de fout uit en belooft dat deze inzichten deel uitmaken van een proces van oprechte zelfkritiek. Deze zelfbeoordeling lijkt in het voordeel van de krant te hebben gewerkt, want er zouden 6% meer abonnementen zijn verkocht. De campagne won ook goud in de categorie ‘Brand Experience’ en zilver in de categorie ‘Press’ op de Creative Belgium Awards 2019.

Share

misschien vindt u dit leuk...

Culturele gevoeligheid in internationale marketing

Marketing
by Smart Media Agency BE

Een sterk merkimago als start-up, hoe doe je dat?

Marketing
by Smart Media Agency BE

De impact van diversiteit en inclusie-initiatieven op organisaties

Marketing
by Smart Media Agency BE

Blik op de toekomst: hoe ziet marketing er binnen tien jaar uit?

Marketing
by Smart Media Agency BE

Waarom contentmarketing de hoeksteen van succes is in de digitale wereld

Marketing
by Smart Media Agency CH

Vijf zaken die je moet weten over contentmarketing

Marketing
by Smart Media Agency BE